ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

De Trapleuningverlenger

Jeremy & Joël Blom Fysiotherapeuten

Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. Fysiotherapeuten en broers Jeremy en Joël Blom bedachten hier een simpele en doeltreffende oplossing voor: de Trapleuningverlenger.

De broers Jeremy (27) en Joël (21) Blom uit Zeewolde zijn allebei fysiotherapeut en helpen vaak mensen thuis. Zij merken bij bijvoorbeeld mensen met een nieuwe knie of heup, of ouderen die zijn gevallen, de trap een enorm struikelblok is. “De leuning is een cruciaal hulpmiddel”, legt Jeremy uit. “Maar deze is meestal niet lang genoeg. Dat betekent dat mensen zich bij de laatste twee treden niet meer kunnen optrekken”.

Dit probleem moet niet worden onderschat, beklemtoont hij. “Het huidige zorgstelsel hamert erop dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. We zien helaas steeds vaker mensen die weken tot maandenlang met een washandje gewassen worden, omdat zij het laatste stukje trap niet veilig op kunnen komen en daardoor niet naar de badkamer kunnen”.

Maar ook jongeren kunnen tegen dit probleem aanlopen, als zij bijvoorbeeld een knieoperatie hebben gehad, een been hebben gebroken of na een operatie flink verzwakt zijn.

Daarom bedacht het tweetal de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee – het woord zegt het al – de trapleuning wordt verlengd. “We hebben met behulp van de computer een prototype gemaakt dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is”, vertelt Joël.

Zij hebben inmiddels al een aantal prototypes gemaakt en zoeken nog naar het beste materiaal. “We moeten het plan nog finetunen”, erkent Jeremy. “Maar dat kunnen we gaan doen als we Het Beste Zorgidee 2017 zouden winnen.” Zij hebben hun uitvinding dan ook nog niet uitgeprobeerd met cliënten. “We hebben het wel zelf geprobeerd en het werkte uitstekend. Maar zeker bij cliënten gaat veiligheid boven alles. Voordat we het in de praktijk gaan testen, moeten we zeker weten dat het werkt zoals wij voor ogen hebben.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding