ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

PICC Comfort

Monique & Sandy van Straaten Mantelzorger & patiënt

Mantelzorger Monique van Straaten zag hoe haar zus tijdens de chemotherapie veel ongemak ondervond van de infuuslijn in haar bovenarm. Daarom bedacht zij de PICC Comfort, een armband die meer gemak biedt en minder in het oog springt.

De twee zussen Monique en Sandy van Straaten zijn onafscheidelijk geweest in de zware periode dat Sandy chemotherapie kreeg. Een jaar geleden werd bij haar borstkanker geconstateerd. “We proberen elke dag positief te benaderen en geloven dat voor elk probleem een oplossing te vinden moet zijn”, legt Monique uit.

Met die gedachte ging zij ook aan de slag toen ze zag hoe vervelend de zogenoemde PICC-lijn was waarmee haar zus vrijwel doorlopend rond moest lopen. “Je voelt je al niet lekker tijdens zo’n chemo”, vertelt Monique. “Zo’n infuuslijn doet pijn, zeker als er zo’n strakke kous omheen zit. Het infuus liet veel drukplekken achter en mijn zus sliep heel slecht: op haar rechterzij kon ze niet liggen door de borstamputatie, en links drukte dat dopje van de infuuslijn doorlopend in haar borst.”

En dus kroop zus Monique achter de naaimachine en maakte een armband waarin de PICC-lijn ingestopt kon worden. Dankzij een handige flap is het infuus gewoon goed bereikbaar voor verplegend personeel. En een bijkomend voordeel is dat de PICC-kaart, die patiënten altijd bij zich moeten dragen, in de armband gestopt kan worden.

“Het bleek voor mijn zus een uitkomst”, knikt de finalist. “De band zat comfortabel en ze voelde de infuuslijn niet meer doorlopend zitten.” Bovendien zien anderen niet meer meteen de PICC-lijn, waardoor ze daar niet meer zo door geïntimideerd raken. “En haar kinderen vonden het er een stuk minder eng uitzien en durfden mama weer te knuffelen. Het wordt vaak onderschat wat een enorme impact zo’n chemokuur op hen heeft.”

In een melige bui stuurden de zussen hun uitvinding in voor Het Beste Zorgidee; ze waren heel verbaasd toen ze door de jury werden uitgekozen als een van de drie beste ideeën van het jaar. Als de zussen winnen, gaan ze het geld gebruiken om het idee verder te ontwikkelen, zegt Monique.

“We kunnen de band bijvoorbeeld waterdicht maken om mee te douchen of juist ademend zodat je ermee kunt sporten. En we hebben al een variant bedacht voor kinderen, die niet alleen met klittenband maar ook met een gespje sluit, zodat je hem niet per ongeluk tijdens het spelen los kan trekken. Ook zijn er modieuzere varianten mogelijk, bijvoorbeeld in andere kleuren die beter bij een bepaalde outfit passen.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding