ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

Fit for the Floor

Floor Wijma Manueel therapeut

Manueel therapeut Floor Wijma uit Utrecht ontdekte na haar zwangerschap dat er eigenlijk geen goede programma’s zijn die vrouwen helpen na een bevalling weer terug te keren naar het sportveld. Daarom verzon zij er een: Fit for the Floor.

Voor elke specifieke doelgroep, leeftijd of uitdaging is wel een trainingsprogramma met bijbehorende app te vinden. Behalve voor vrouwen die net zijn bevallen en graag hun eigen sport weer willen beoefenen, ontdekte manueel therapeut Floor Wijma (33).

“Terwijl dit juist een groep is die daar veel behoefte aan heeft”, legt de moeder van twee kinderen uit. Want veel vrouwen ondervinden fysieke problemen na een bevalling. Maar tegelijkertijd is hun beschikbare trainingstijd door de komst van een baby opeens enorm beperkt. “Een speciale app kan helpen met laagdrempelige en tijdefficiënte oefeningen om thuis langzaam maar zeker weer in vorm te komen en conditie op te bouwen, zodat ze uiteindelijk hun eigen sport weer kunnen beoefenen.”

Fit for the Floor moet trainingsschema’s voor verschillende sporten bevatten zodat de kersverse moeder snel weer op bijvoorbeeld de tennisbaan of het volleybalveld kan staan. De oefeningen worden begeleid door heldere filmpjes, foto’s en medische achtergrond.

Algemene sportapps voldoen daar absoluut niet aan, aldus Wijma. “Het lichaam van een vrouw die net is bevallen vraagt echt om een andere aanpak. Je lijf heeft een gigantische uitputtingsslag achter de rug en je bent onder invloed van talloze hormonen. Er zijn erg veel algemene oefeningen die je nog niet kunt doen. Daardoor is de drempel ontzettend hoog om weer aan de slag te gaan.”

Behalve dat het voor de jonge moeder in kwestie van belang is snel weer in vorm te komen, bespaart het op termijn ook extra kosten doordat een geleidelijke opbouw klachten voorkomt. “Veel vrouwen worstelen na de bevalling met bekkenproblemen. De overbelasting op andere spieren leidt in een later stadium vaak tot nieuwe klachten. Ook in dit geval is voorkomen zoveel beter dan genezen.”

Wijma hoopt dat haar nominatie voor Het Beste Zorgidee haar uitvinding in elk geval meer aandacht gaat geven. “Ik ben ervan overtuigd dat Fit for the Floor een vrij simpele oplossing kan bieden voor een dilemma waar veel vrouwen over de hele wereld tegen aanlopen.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding