ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

24 juli

Wie heeft Het Beste Zorgidee van 2017?

Heel Nederland wordt voor de tiende keer uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan. Vorig jaar won Karin Groeneveld met haar ‘Yoho-app’. De app koppelt hulpbehoevende senioren aan jongeren die een bijbaantje zoeken. Groeneveld kwam op het idee door haar drie tienerdochters. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro.

Niet alleen wetenschappers en deskundigen hebben ideeën om de zorg beter te maken. Het Beste Zorgidee nodigt heel Nederland uit om mee te denken over hoe de zorg beter kan. Iedereen zijn ideeën insturen. De jury kiest de drie meest innovatieve ideeën, waarna het aan het Nederlandse publiek is om het allerbeste idee te kiezen. De winnaar krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren.

Om kans te maken, moet een idee een wezenlijke bijdrage leveren aan de zorg. Ideeën kunnen te maken hebben met bewegen, eten, ontspannen, werken en zorgen. De laatste jaren bieden technologische ontwikkelingen oneindig veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld apps helpen om meer te bewegen, gezonder te eten, maar ook te ontspannen.

Winnaar 2016

Vorig jaar won Karin Groeneveld met haar idee voor de Yoho-app. De Yoho-app blaast het ouderwetse heitje voor een karweitje nieuw leven in, stelt juryvoorzitter Louise Gunning. “Als huisarts ziet Karin Groeneveld dat steeds meer senioren te maken hebben met eenzaamheid. Het mooie van dit idee is dat het uit een plattelandsgemeente komt waar de bijbaantjes voor jongeren, anders dan in de grote steden, niet voor het oprapen liggen. De Yoho-app brengt die twee groepen samen.”

Andere winnaars:

  • Twee jaar geleden is het Thuiskomertje van Nel Wagner verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2015. Het Thuiskomertje is een polsbandje dat een bekend muziekje afspeelt wanneer een patiënt zijn of haar voordeur nadert.
  • In 2015 won Hans van Wetten, met zijn idee voor een belevingskussen voor dementerende ouderen. Het kussen maakt bij aanraking een voor de patiënt herkenbaar geluid.
  • In 2013 wonnen de scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper met hun idee van het mitella-T-shirt. De afritsbare mitella biedt patiënten meer draagcomfort dan een gewone mitella.
  • De winnaar van 2012 was Philip Boerebach. Zijn idee was om niet alleen huisartsen, maar ook specialisten bedlegerige patiënten thuis te laten bezoeken. Dat is niet alleen voor de patiënt prettiger, het scheelt ook ambulanceritten.
  • In 2011 won Anja Vissers met haar idee om medicijnen te sealen en te voorzien van een thermometerchip, waardoor ongebruikte medicijnen kunnen worden hergebruikt.
  • Het idee van John Rietman uit 2010 voor zorg-tv is inmiddels gerealiseerd. Met de zorg-tv kunnen patiënten contact leggen met bijvoorbeeld verpleegkundigen, vrijwilligers of met andere ouderen.
  • Het boodschappenpakket, een idee van Renate Rammeloo uit 2009, dat patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis meekrijgen, heeft in diverse ziekenhuizen navolging gevonden.
  • De zorgcoach onderhoudt voor patiënten contact met verschillende zorginstanties. Met dit idee won Marian van der Hoeven Het Beste Zorgidee in 2008. Het idee is in Nederland inmiddels gemeengoed.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding