ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

2 oktober

‘Specialist op huisbezoek’

Arts-apotheker Philip Boerebach (46) is genomineerd voor het Beste Zorgidee 2012. Zijn idee: laat de specialist huisvisites afleggen aan bedlegerigen, in plaats van dat iedereen naar de specialist moet komen.

Per ambulance
‘Het gaat om patiënten die thuis, in een verzorgingshuis of verpleeghuis aan bed gebonden zijn’, licht Philip toe. Vaak moeten deze bedlegerigen ook bij de specialist langs. En omdat ze dat zelf niet kunnen, reizen ze per ambulance. Dat kost veel geld.’ Volgens Philip kan het goedkoper.

Huisbezoek
‘Een reumatoloog, cardioloog of internist kan prima een huisbezoek afleggen. Net als de huisarts. Dat is vele malen goedkoper dan ambulancevervoer’, zegt Philip. Volgens hem staat het grote formaat van veel apparatuur een bezoek niet in de weg. ‘Neem bijvoorbeeld het apparaat waarmee we een echografie maken, waarmee we in het lichaam kijken. In het ziekenhuis is het een fors apparaat. Maar het bestaat inmiddels ook in kleiner formaat, dat de specialist in een koffer kan meedragen. Met wat extra apparatuur onder de arm is er in de thuissituatie veel mogelijk.’

Bekijk hieronder het idee van Philip.

Wat vindt u Het Beste Zorgidee 2012? Breng uw stem uit.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding