ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

28 september

‘Gebruik uitsluitend navulbare insulinepennen’

Vervang voorgevulde insulinepennen door navulbare. Dit idee leverde Jan van Oirschot (82) een nominatie voor Het Beste Zorgidee 2012 op.

Kosten besparen
Volgens Jan worden er op dit moment nog veel voorgevulde insulinepennen voorgeschreven. Hij legt uit: ‘Nederland telt ongeveer een miljoen diabetespatiënten, van wie een gedeelte insulineafhankelijk is. Voorgevulde insulinepennen worden na gebruik direct weggegooid en als chemisch afval verwerkt. Om kosten te besparen kunnen patiënten beter navulbare insulinepennen gebruiken.’ Hij berekent: ‘Voor een patiënt die jaarlijks 48 navulbare pennen gebruikt, komen de jaarlijkse kosten uit op 360 euro. Dat is 50 euro minder dan wanneer hij andere pennen zou gebruiken. Bovendien wordt er per navulbare pen ruim 1 kilogram aan materiaal bespaard, wat bijvoorbeeld tot minder chemisch afval leidt.’

Moeite
Jan weet waarover hij het heeft als het over insulinepennen gaat. ‘Mijn vrouw heeft al een jaar of twintig diabetes en acht jaar geleden is ze gestart met insuline. Ze kon altijd goed overweg met de insulinepen, maar sinds een maand of drie heb ik het spuiten overgenomen.’ Hij heeft er altijd moeite mee de pen weg te gooien. ‘Ook omdat het chemisch afval is. Er blijft altijd een gedeelte van de insuline achter in de pen.’

Afschroefbaar
Daarom wil Jan alle diabetespatiënten navulbare pennen laten gebruiken. ‘Het gaat om een pen met een afschroefbaar gedeelte op de achterkant waar telkens een gevuld patroon in kan worden gestopt.’ Volgens hem is zijn idee niet moeilijk te realiseren. ‘Navulbare pennen zijn op dit moment immers al in Nederland te verkrijgen’.

Bekijk het idee van Jan hieronder.

Wat vindt u Het Beste Zorgidee 2012? Breng uw stem uit.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding